Διατροφή και τρόπος ζωής

Η γενική συμβουλή είναι να έχετε μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή για να διατηρήσετε την υγεία και την ενεργητικότητά σας, και εάν χρειάζεται, να ελέγχετε το βάρος σας.

image

Κάθε ασθενής που πάσχει από διαπυητική ιδρωταδενίτιδα θα έχει διαφορετικά συμπτώματα, και, ως αποτέλεσμα, θα μπορεί να συμμετέχει σε διαφορετικά είδη φυσικών δραστηριοτήτων. Θα πρέπει να μιλήσετε σε κάποιον δερματολόγο, εάν σας προβληματίζει ο τύπος των δραστηριοτήτων με τις οποίες ασχολείστε ή θέλετε να ασχοληθείτε.

Η άσκηση, πάντως, είναι ένας καλός τρόπος διατήρησης υγιούς βάρους και διαχείρισης του άγχους.

image

Χάστε τα περιττά κιλά

Μελέτες δείχνουν ότι η ιδρωταδενίτιδα συσχετίζεται με το υπερβολικό βάρος και η βαρύτητα της νόσου αυξάνεται με το βαθμό της παχυσαρκίας.1 Εάν είστε υπέρβαρος, χάνοντας μερικά κιλά, ίσως μπορέσετε να βελτιώσετε τη συνολική υγεία σας2 και να αποφύγετε την επιπλέον δυσφορία λόγω των στενών ενδυμάτων.

Κόψτε το κάπνισμα

Η ιατρική έρευνα έχει διαπιστώσει σύνδεση μεταξύ της ιδρωταδενίτιδας και του καπνίσματος.1,2 Εξετάζεται κατά πόσον το κάπνισμα μπορεί να οδηγήσει σε ιδρωταδενίτιδα, ή εάν η ιδρωταδενίτιδα (και σχετιζόμενες κατάστασεις, όπως η κατάθλιψη και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας) είναι αυτή η οποία αυξάνει τις πιθανότητες οι ασθενείς να είναι καπνιστές. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της γενικής σας υγείας.1

Η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος και να διαχειρίζεστε το άγχος

ΠΗΓΕΣ:

  1. Kromann C, Deckers IE, Esmann S, et al. Risk factors, clinical course and long-term prognosis in hidradenitis suppurativa: a cross-sectional study. Br J Dermatol 2014;171:819–824.
  2. Alikhan A, Lynch PJ, Eisen DB. Hidradenitis suppurativa: a comprehensive review. J Am Acad Dermatol 2009;60:539–561.