Συμπτώματα

Ένα από τα πρώτα βήματα για την κατανόηση της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας είναι η ενημέρωση σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου. Εδώ, μπορείτε να ενημερωθείτε για τις διάφορες μορφές της νόσου και να δείτε φωτογραφίες ασθενών που πάσχουν από ιδρωταδενίτιδα.

Κλείσιμο

Στάδιο Ι κατά Hurley

Μονήρη ή λίγα μεμονωμένα φλεγμονώδη οζίδια ή αποστήματα χωρίς συρίγγια ή ουλές.1,2 

 • image
 • image
 • image
Περισσότερες πληροφορίες

Στάδιο ΙI κατά Hurley

Υποτροπιάζοντα φλεγμονώδη οζίδια ή αποστήματα σε πολλαπλές περιοχές, με ουλές και συρίγγια.1,2

 • image
 • image
 • image
Περισσότερες πληροφορίες

Στάδιο ΙII κατά Hurley

Διάσπαρτα αποστήματα με πολλαπλά αλληλένδετα συρίγγια σε όλη την προσβεβλημένη περιοχή.1,2

 • image
 • image
Περισσότερες Πληροφορίες

Επειδή η ιδρωταδενίτιδα πολλές φορές αποδίδεται λανθασμένα σε μόλυνση, η μεγάλη καθυστέρηση στη διάγνωση δεν είναι κάτι σπάνιο.1 Οι δερματολόγοι συνήθως αξιολογούν την κλινική βαρύτητα των σημείων και των συμπτωμάτων της νόσου σύμφωνα με μια κλίμακα η οποία ονομάζεται κλίμακα Hurley.1,2

Δεν παρουσιάζουν εξέλιξη όλα τα περιστατικά διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας (δηλαδή αύξηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων με την πάροδο του χρόνου). Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς μπορεί να υποτροπιάζουν συχνά και τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Ως αποτέλεσμα, η διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση της νόσου το συντομότερο δυνατό είναι κρίσιμης σημασίας.l.2,3,4,5 Το πρώτο βήμα όσους εμφανίζουν συμπτώματα ιδρωταδενίτιδας είναι να μιλήσουν στον δερματολόγο τους, ο οποίος θα τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν έγκαιρη και ακριβή διάγνωση.

Οι ασθενείς που πάσχουν ή υποψιάζονται πως πάσχουν από ιδρωταδενίτιδα είναι σημαντικό να συζητήσουν ανοιχτά και ειλικρινά με τον γιατρό τους. Επειδή η ιδρωταδενίτιδα δεν είναι ευρέως γνωστή, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο (ο οποίος ειδικεύεται στην κλινική δερματολογία), για όσες απορίες έχετε. Συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο για να ελέγξετε τα συμπτώματά σας και να δημιουργήσετε έναν προσωπικό οδηγό συζήτησης για την επίσκεψη στο δερματολόγο σας.

ΠΗΓΕΣ:

 1. Jemec GB. Clinical practice. Hidradenitis suppurativa. N Engl J Med 2012;366:158?164.
 2. Revuz J. Hidradenitis suppurativa. J Eur Acad Dermatol Venereol 2009;23:985?998.
 3. Mayo Clinic. Hidradenitis Suppurativa. Διαθέσιμο στη διεύθυνση: http://www.mayoclinic.com/health/hidradenitis-suppurativa/DS00818. Τελευταία τροποποίηση 28 Αυγούστου 2013.
 4. Collier F, Smith R, Morton C. Diagnosis and management of hidradenitis suppurativa. BMJ 2013;346:f2121.
 5. Zouboulis CC, Tsatsou F. Disorders of the apocrine sweat glands. In: Goldsmith LA, Katz SI, Gilchrest BA, Paller AS, Leffell DJ, Wolff K. Fitzpatrick?s Dermatology in General Medicine. 8th ed. New York, Chicago: McGraw Hill; 2012. p947?959.